sobota 29. listopadu 2014

Wrap z konfitovaného bažanta, brusnicová omáčka, karamelizovaná cibuľa

Sezóna diviny je v plnom prúde, tak prečo neskúsiť niečo z nej?

Na 4-6 porcií konfitovaného bažanta budeme potrebovať:

  • 2ks bažanta
  • 1kg husej/kačacej masti
  • 4ks bobkový list
  • pár guličiek nového korenia
  • pár guličiek borievky
  • soľ
Bažantov umyjeme, osolíme, potrieme rozdrevným novým korením a borievkami. Dáme do pekáča, zalejem rozpustenou masťou a pridáme bobkové listy. Dáme do rozohriatej rúry na 80°C a konfitujeme cca 5 hodín, až bude mäso odpadať od kosti. Zatiaľ si pripravíme omáčky a lokše.
Na brusnicovú omáčku budeme potrebovať:
  • cca 300g brusníc (ideálne čerstvé, ak nie sú čerstvé tak mrazené)
  • vanilkový struk
  • nové korenie
  • borievku
  • 2 lyžice medu
  • šťava a kôra z jedného pomaranču
  • 150ml vody
V kastróle privedieme k varu šťavu z pomaraču spolu s vodou, pridáme brusnice, vanilku a necháme zvoľna prebublávať. Miešame, kým nebudú brusnice mäkké, ale zároveň ešte budú držať pevnú konzistenciu. Pridáme med, nadrvené nové korenie, borievku a varíme na slabom plameni ešte cca 5 minút, alebo kým omáčka nebude mať nami požadovanú konzistenciu.

Na karamelizovanú cibuľu budeme potrebovať:
  • 2 veľké cibule
  • 50ml balzamikového octu
  • lyžicu medu
  • trochu výpeku z bažanta
Na výpeku z bažanta pomaly smažíme cibuľu do sklovita. Potom prilejeme balzamikový ocot, pridáme med a na slabom plameni postupne redukujeme až nám vznikne hustá omáčka.

Na lokše potrebujeme:
  • 1kg zemiakov uvarených v šupke ideálne varný typ C
  • 300g hladkej múky + ďalšia na pomúčenie
  • soľ
Uvarené zemiaky nastrúhame najemno a spolu s múkou vypracujeme kompaktné cesto. Z cesta postupne odkrajujeme jednotlivé porcie lokší, ktoré na pomúčenej drevenej doske vyvaľkáme do tenka. Vyvaľkané lokše opekáme nasucho na panvici a potierame výpekom z bažanta a plníme natrhaným bažantím konfitom a omáčkami.

Žádné komentáře:

Okomentovat