neděle 30. listopadu 2014

Cabernet Sauvignon 2006 Janoušek

Toto červené vino pochádza z južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, strekovský vinohradnický rajón, vinohradnícka obec Strekov. Vínko zrelo 18 mesiacov v barikových sudoch.

Farba stále pomerne mladistvá, výrazná, rubínovo -granátová v karmínovými odleskami, len blednúce okraje naznačujú, že vínko už má niečo za sebou. Krásna viskozita odpovedá vysokej zralosti hrozna pri zbere.

V aromatike sa už naplno prejavuje ležanie na fľaši. Prevládajú terciárne tóny jemnej kože, sušeného ovocia, jemné likérové tóny, višne v rume, jemná mintová linka, ale v pozadí po rozdýchaní stále nájdeme typickú cabernetovú odrodovosť - vyzrelé čierne ríbezle.

V chuti nájdeme stále krásne živú kyselinku, podporenú ešte stále pomerne výraznou trieslovinou, ktorá už je vekom pekne zaguľatená. V stredne plnom tele nájdeme pekné terciálne tóny, horkej čokolády, jemné likérové tóny. Aj napriek vyššiemu veku stále nájdeme typické ríbezľové tóny typické pre Cabernet, aj keď už sú skorej vo forme cassis ako čerstvých plodov. Práca so sudom je krásne zvladnutá, len jemne podtrhuje príjemný pocit z tohto vínka.

Toto vínko je dôkazom, že aj na Slovensku sme schopní vyprodukovať kvalitné Cabernety, ktoré budú vekom ďalej naberať na kráse. Výrobcom predpokladaný vrchol fľašovej zralosti 10-15 rokov sa myslím ze potvrdil a toto vínko má ešte pár rokov pozitívneho vývoja pred sebou. Mám ešte odloženú jednu fľasu, na ktorú sa pozriem o pár rokov ako sa bude vyvíjať.


Žádné komentáře:

Okomentovat