neděle 17. února 2013

Víkendová dvojica z Kolby a jedno slovenské bio červené


Tento víkend som si spríjemnil dvojicou krásnych ryzlingov z Kolby a jedným inšpirujúcim pinotom zo slovenských luhov a hájov.

Ako prvý prišiel na rad ryzlink rýnsky z Kolby. Toto vinárstvo, ktoré ešte donedávna patrilo Sazke sa konečne naplno otvorilo verejnosti a jeho produkty sú veľmi zaujimavé. Hospodária vo vinárskej obci Pouzdřany a ich jedinou viničnou traťou je známa trať Kolby. U bielych vín razia modernú cestu riadeného kvasenia v nerezových tankoch, ale s autochtónymi kvasinkami. Ich snahou je minimalizovať obsah síry, čo sa im aj darí vo väčšine vín je hodnota celkovej síry pod 100mg/l. Ale teraz už prejdime k vínam.

Ryzling rýnsky 2006 neskorý zber. Tažsia burgundská fľasa, slušný celokorok, pekná kovová záklopka, adjustáž vkusná, trochu retro, minimalistická s akcentom na meno vinárstva a odrodu. Typická zelenožltá ryzlinková farba s okrajmi trochu do zlata. Aromatika po otvorení ešte jemne uzavretá, víno potrebuje nadýchnuť, ale príjemne svieža, až by sa dalo povedať že mladistvá, žiadne petrolejové tóny, skorej jemné citrusy, kvetinovosť, jemný náznak medovosti po chvíli nastupuje jemný náznak slanosti, minerality, po dlhšom kontakte so vzduchom sa prejavuje typická kvetinosť, tóny lipového kvetu, celkovo aromatika je pomerne umiernená, príjemná. Po asi hodine od otvorenia sa aromatika rozvíja stále krásne, už sa objavujú v pozadí jemné terciárne tóny ako typické farby/laky, príjemná marhuľovosť, možno až aromatika marhuľového jadierka, mení sa po každom poháriku, po asi hodine a pol vystupuje výrazná medovosť, biela broskyňa, s časom sa aromatika stále zintenzívňuje, je zložitá, štrukturovaná, ale stále je v nej cítiť typickú ryzlingovosť, po asi 2 hodinách od otvorenia a jemnom ohriatí vína zhruba tak na 14°C začína trochu vyliezať z aromatiky pikantný alkohol. Chuť je plná, guľatá, uhladená s prijemnou kultivovanou kyselinkou, v pozadí jemná horčinka, mineralita, stredne dlhá až dlhšia dochuť, stredne plné telo, prvý dojem je jemný cukor medovosť, ktorý plynule prechádza do kyselinky, ktorá tvorí telo vína, celkovo pekný hladký, uležaný ryňák, krásne harmonický, veľmi dobre piteľný. Zamatová jemnosť, sviežosť, horkosť marhuľovej kôstky, plná štrukturovaná, strašne premenlivá, krásna. Tento ryzling ma vyložene veľmi príjemne prekvapil. Jemný elegantný, uhladený ryzlig s ktorým sa dá stráviť nejeden pekný večer. Určite za cenu zhruba 300Kč u vinára môžem len a len doporučiť.

Ryzling vlašský 2008 neskorý zber. Adjustáž rovnaká ako u predchádzajúceho vína, takže prejdem rovno k hodnoteniu vína. Farba je zelenkavo žltkastá odpovedajúca odrode aj veku vína
V aromatika ako prvá do nosu udrie mineralita, taký vlhký kameň, potom to pokračuje príjemnou sviežosťou kyselinkou, jemný náznak orieškovosti.
Chuť je príjemná, svieža, kyselinka pekne kultivovaná, mineralita, trochu ovocnosti v dochuti oriešky trochu pražené, stredne plné telo, stredná dochuť.
13% alkoholu, príjemné svieže víno, ktoré by si ešte pár rokov mohlo poležať, ale už teraz príjemne pitné, ja som ho mal s quichee s rillettes a pekne to hralo dokopy. Obe vína z tohto vinárstva majú spoločného menovateľa a to výraznú mineralitu, typickú pre túto polohu. Rozhodne sa tieto vína oplatí ochutnať patria k tomu lepšiemu čo sa na morave dá nájsť.

A teraz čerešnička na torte v podobne rulandského modrého 2007 od vinárstva Domin a Kušický z Veľkého Krtíša. Ide o dvojicu priekopníkov v oblasti bio hospodárenia vo vinici na Slovensku. Hospodária na zhruba 40ha v okolí Veľkého Krtíša. Mikroklíma ich vinohradov je veľmi podobná Burgundsku. Z toho vyplýva, že na ich viniach sa objavujú hlavne burgundské odrody doplnené tramínom, ryzlinkom a cabernetom sauvignon. Hrdia sa prvým certifikovaným bio vinohradom na Slovensku. To čo presadzujú vo vinici prenášajú aj do sklepa. Žiadna chémia, autochtónne kvasinky, minimum síry, žiadna chemická stabilizácia. Vo všetkých vínach prebieha prirodzené odbúranie kyseliny jablčnej, čo podporuje sviežosť vína a jeho archivačný potencíál. Tento pinot, čo som mal možnosť ochutnať sa prezentuje typickou pinotovou tehlovou farbou so sveltejšími okrajmi, čo odpovedá veku vína. Aromatika je plná, štrukturovaná, komplexná, miešajú sa v nej ovocné tóny, divoká čerešna, višne s čokoládou, jemnou kávovosťou, korenitosťou. Taníny sú pekne komplexné, guľaté. 12 mesačné ležanie na zavínených barikoch dodalo víno eleganciu a guľatosť. Je ťažké sa od aromatiky odtrhnúť a ochutnať víno. V chuti je víno úžasne hladké, komplexné, chuť maximálne odpovedá aromatike. Chvíľu je ovocná, potom sa o slovo hlási korenitosť, čokoláda. Toto víno rozhodne musia ochutnať všetci milovníci pinotov. Jeden z najlepších pinotov zo strednej európy aké som kedy mal možnost ochutnať. V dohľadnej dobe sa určite vyberiem do tohto vinárstva aby som mal možnosť ochutnať aj ostatné vína. Pre mňa je toto vinárstvo zatiaľ objavom tohto roku a verím, že aj ostatné ich vína budu aspoň tak skvelé ako toto.

Žádné komentáře:

Okomentovat